“Ik ben mezelf niet meer”. Heb je dat al eens over jezelf gezegd ? Of over iemand anders ? “Ik herken hem niet meer”. “Zij is zichzelf niet meer “. Als we intense veranderingen opmerken bij iemand in onze omgeving, dan is dat soms op een pijnlijke manier, zoals wanneer iemand een schaduw van zichzelf wordt door een verslaving, een pijnlijke echtscheiding, dementie. Het lijkt dan alsof iemands identiteit uiteenrafelt.
Maar sommige diepgaande verschuivingen in je leven, leiden er juist toe dat je méér jezelf wordt, zoals wanneer je eindelijk je passie vindt of wanneer je je gezondheid drastisch weet te verbeteren. Dan vind je pas je ware zelf. De transformatie kan gigantisch zijn, maar je identiteit wordt niet afgebroken. De paradox zou dus kunnen luiden : als je dezelfde persoon wil blijven die je was, moet je radicaal veranderen. En doelgericht veranderen. Als alles goed gaat, dan is je toekomstige zelf een meer opengebloeide versie van je vroegere zelf, en je vroegere zelf bevatte al de kiem van wat je kon worden. Dit principe vinden we terug bij verschillende filosofen, maar we zien het ook in de natuur. Stel, je maakt een boswandeling en onder een groepje eiken knetsen plots de eikeltjes weg onder je laarzen. Dan weet je dat elk van die vruchtjes in zich de potentie heeft om uit te groeien tot een enorme eik. Andersom zie je de machtige eiken als het resultaat van het groeiproces van één eikel. In de plantenwereld is het doel behoorlijk rechtlijnig, bij mensen gaat het er veel complexer en veelzijdiger aan toe. Soms hebben we geen idee van wie we zijn – tot we worden wie we zijn. Dat maakt het zo moeilijk om grote levenskeuzes te maken. Als je beslist om een kind te krijgen, bijvoorbeeld, dan kan die beslissing zo’n transformatie met zich brengen dat je de pro’s en contra’s niet vooraf kunt afwegen. Want de persoon die je wordt door die beslissing zou wel eens helemaal anders kunnen zijn dan je huidige zelf. Hoe lastig is dat ?! We schieten er dus niets mee op om onze identiteit statisch op te vatten. Het is veel werkbaarder om ons “zelf” als een dynamisch concept te zien. Als we een nieuwe relatie aangaan, opbloeien in een nieuwe carrière, of een nieuwe hobby in de vingers krijgen, dan maken we een doelgerichte verandering mee maar we worden niet minders onszelf. Integendeel, zo’n verandering helpt ons juist om meer te worden wie we zijn. Zware kost, deze filosofisch getinte blog post ? Geen nood als je het liever praktisch houdt : dan neem je gewoon eens contact op. Coaching kan je zeker helpen met doelgerichte verandering. Mailen naar anne.verstrepen@brusa.be of bellen naar 0473710406 of https://brusa.be verkennen is hiervoor de eerste stap :-) P.S. En onthoud dit : als je geen zin hebt om open te breken en door een transformatieproces te gaan, dan blijf je voor altijd… een eikel ;-)
0 Comments
![]() “Terwijl hij door Regent’s Park wandelde – over een laan die hij altijd koos, uit de vele – kreeg Jasper Gwyn ineens het duidelijke besef dat wat hij elke dag deed om de kost te verdienen, niet langer bij hem paste. Die gedachte was al vaker bij hem opgekomen, maar nooit eerder zo helder en hoffelijk”. Dit zijn de eerste twee zinnen uit “Mr Gwyn” van Alessandro Baricco, een prachtige roman over een schrijver die zijn bestaan omgooit. Overigens is die ommezwaai niet eens het echte thema van de roman maar de ingang langs waar de schrijver een raadselachtig, filosofisch verhaal neerzet over werkelijk contact tussen mensen, over literatuur, over hoe we onszelf en de ander zien. Terug naar die eerste zinnen : ik ken ze uit het hoofd omdat ik ooit het eerste hoofdstuk van dit boek op een podium heb gebracht, voor een examen voordracht, maar ook omdat ze bij mezelf zoveel losmaakten. Veel vragen en uiteindelijk ook enkele goede antwoorden. Misschien doen ze dat bij jou ook ? Als je twijfelt of je het aandurft om je leven over een andere boeg te gooien en jezelf heruit te vinden, dan kan je in dit boek troost en inspiratie vinden. Zo’n stap veronderstelt overigens dat je je eigen verhaal door en door kent en dat je het op een coherente manier kunt vertellen zodat je tot een helder zelfportret komt – ook daarover gaat dit boek. Het punt dat ik hier graag wil maken, is dat je hiervoor ook heel goed met een coach aan de slag kunt. Iemand die je helpt om zowel concreet als met diepgang je eigen verhaal te verwoorden en van daaruit de sprong te maken naar iets nieuws. Kom gerust eens langs ! anne.verstrepen@brusa.be of tel 0473710406 Fijne start van het nieuwe jaar ! Anne P.S. Het boek telt ca. 190 pagina’s en is dus zelfs voor drukbezette mensen haalbaar. Een loopbaantraject bestaat uit 4 uren individuele begeleiding en is dus zelfs voor drukbezette mensen haalbaar ;-) |
AuteurSchrijf iets over uzelf. Maak u geen zorgen over toeters en bellen, een overzichtje volstaat. Archieven
December 2019
Categorieën |